17-21.06.2024 г. / 22-26.07.2024 г. – „Загадките на природата – Скали, Камъни и Пещери“

„Хайде заедно да научим как да се грижим за природата, докато творим и играем“

Заниманията всяка седмица са с различна тематика, но общото между тях е, че тя е подчинена на спорт, екологично възпитание, творчество,занаяти и фолклор. Повечето дейности се провеждат сред природата, предвидени са преходи за по-големите и разходки за по-малките. Целта е те да бъдат запознати с основните правила за подготовка, организиране и провеждане на туристически преходи, необходима екипировка, вещи, работа с туристическа карта, познаване на маркировките, правила за безопасност и оказване на първа помощ. Програмите ни са съобразени с възрастовите особености на децата и техните интереси.

Програма по дни

Kатерене и въжен тролей на Алекови скали.

Алекови скали и въжен тролей над Алекова река. Запознаване с екипировка,вещи, маршрути, безопасност. Скално катерене – теория и практически занимания. При лошо време -посещение на Природонаучния музей и катерене в зала.

Скално катерене 

Практически занимания цял ден на учебни скали,край хижа Септември на Витоша..

Витоша – Каменни реки

Запознаване с камъните класификация -видове, разлики. Практическа игра за събиране на различни по вид камъни от децата и анализ на събраните видове . Скален цикъл – Геоложката история на земята. В този ден каним геолог, за да ни покаже и разкаже интересни факти.

Пещерата Съева дупка, Въжен парк „Ледницата“. 
Музей на Пещерняка.

Пикник на Витоша

Пикник организиран от самите деца и викторина с въпроси от седмицата и награди за младите изследователи.

Програма за курс по скално катерене, част от летния детски лагер на РИН Спорт

1.Ще си говорим за основни познания при скалното катерене, за скалите и как да практикуваме тази дейност по възможно най-безопасния начин.

2. Запознаваме се с екипировката и използуването и ( обувки, каски, сбруи, въжета и тн.).

3. Научаваме някои основни възли

4. Децата научават някои основни неща при оказване на първа(долекарска ) помощ при инциденти на скалите, и в планината

5. Ще практикуваме катерене с горна осигуровка(въжето е прекарано през точка над маршрута), катерене отдолу, с водене на лек маршрут, осигурен с болтове( това е за желаещи по-напреднали деца), както и спускане по въжето с протриващо съоражение, т.наречения рапел; ( отново само за който се чувствува комфортно)

6. Ще изработим и пробваме тролей, 10-15 метра дълъг при нас. Това е хоризонтален въжен парапет, по който се минава над препятствие (река обикновено).

Проект : Анастас Абаджиев

Роден съм в София, там съм завършил гимназия и ВИАС (строително инженерство).
Планински спасител съм, и член на ПКСС(ПСС) от 1993 г, след изкаран едногодишен курс на обучение (зимен и летен профили). Давал съм наряди на хижа Алеко до 1997 г.
Занимавам се с алпинизъм и скално катерене от 1989г , като по това време (1988)изкарах и държавния курс Алпинист НРБ, в дружество Витоша, зимен и летен курс на обучение. Имам доста изкачвания по нашите планини, а също и в Кавказ, Памир, Алпите, Южна Америка, Нова Зеландия, Антарктида, както и доста изкачени ( и спуснати със ски:) върхове в Северна Америка, където живяхме 23 години по Западния бряг, до миналото лято, когато се завърнахме в България.
Карам ски от 10 годишен, а някъде от 1991 практикувам и ски- алпинизъм, или ходене с колани.
Работил съм и съм живял две години в Антарктида( 4 лета и една зима), в различни бази: българската, американската Мак Мърдо, и новозеландската Хилари, с трудови задължения планински водач по терена, дърводелец, или занимаващ се с обща подръжка на сградите.
Другия ми трудов опит е също в строителството, като технически ръководител, или занимаващ се с различни видове дърводелство,и други строителни дейности.
Цял живот имам силна връзка с планините и природата, и винаги се чувствувам добре, когато съм там. Особено в дивите непроменени от човек места. А природата винаги е и добър учител. Затова е приятно, а също е и известна отговорност за всеки , да споделя тази обич и знание за природата с малките, бъдещите планинари ,които ще са и бъдещите пазители на красотата край нас. Така е израснал и сина ми, който е вече на 18 години.
Да си пожелаем едно успешно и красиво лято, сред красотите и загадките на природата и планините!
(!)


Цена на дете за 5 дни: 410лв

Цената включва: програма, 5-дневна застраховка, планински водач, аниматори, транспорт. Второ дете от семейството ползва 20% отстъпка. 5% отстъпка приятели.

Цената не включва: храна и разходи за лични нужди.

За удобство на родителите по желание можем да включим храна – 10лв на дете – таратор, основно ядене, плод и следобедна закуска.

Начин и срок на плащане: срокът на плащане е 3-4 дни преди началото на курса.

Детайли за плащане по банков път:

BIC : UBBSBGSF

Разплащателна сметка BGN: BG68UBBS88881000645741

Основание: зелено училище за … (име на дете) и начална дата на програмата. .

Общи условия за участие в планинска занималня, организирана от РИН-СПОРТ:

 1. На участници, които се откажат от планинска занималня, поради заболяване или други причини до 3 работни дни преди началната дата, се възстановява цялата сума.
 2. При отказ от участие в срок по-малко от 3 работни дни или неявяване след започване на курса, се удържат 30% от пакетната цена.
 3. При пропуснати занимания, детето се таксува за дните, които е присъствало по официалната тарифа на РИН и остатъкът от сумата се възстановява.
 • РИН-СПОРТ си запазва правото за промяна на цената при непредвидени и независещи от тях причини.

ДОКУМЕНТИ:

Задължителна лична екипировка

 • ОБЛЕКЛО ЗА ПЛАНИНА – сезонен анцуг, тениска, високи чорапи покриващи глезените, сезонни планински обувки, шапка според сезона и времето по преценка на родителите.
 • В РАНИЦАТА – яке, вода в нечупливо шише, блуза с дълъг ръкав, елек, резервни вещи за преобуване и обличане при намокряне/чорапи, маратонки, долнище, бельо/, при по-влажно време – дъждобран и гумени ботуши.

Основна базова програма за всички възрасти:

Туристически преход за тийнейджърите и разходка за по-малките, по време на която децата ще научат основни правила за безопастност в планината, планиране, подготовка и организация на туристически преходи. По време на похода ще говорим за билки, гъби, цветя, храсти и дървесни видове; каква трябва да е реакцията при среща с горски обитатели. Ще разпъваме и събираме палатка, ще се научим как да се ориентираме в гората чрез адаптирани игри, ще стреляме с лък и др…

ЦЯЛ ДЕН: Плаж – Плажен Комплекс Рударци или „Котвата“ – гр.Сапарева баня в зависимост от времето. Забавни и адаптивни игри.

Деня е посветен изцяло на програмата свързана със съответната тематична седмица. Подробности може да намерите във всяка една програма от графика.

ЦЯЛ ДЕН: Посещение на обекти или дейности свързани с програмата на съответната тематична седмица. Еднодневна екскурзия.

Пикник на Витоша, който децата сами организират. Деня е посветен на викторина с въпроси от тематичната седмица и награди за младите изследователи.

 

Дни един два три четири пет
Цена  120 лв.  205 лв.  285 лв.  355 лв. 410 лв.
 • Цената включва услугите посочени в прогромите,5-дневна застраховка, планински водач, аниматори, транспорт.
 • Цените НЕ включват входни такси и разходи от личен характер.
 • Сутрин децата трябва да са закусили!
  !!! Примерен обяд приготвен от вкъщи в кутии- сандвичи, плод, десерт, термос с вода и др.
 • По желание на родителите можем да включим топъл обяд и следобедна закуска- 10лв. на ден/супа,основно,плод и следобедна закуска/с любезното съдействие на хотел-ресторант „Чаирите“,които се грижат за това.
 • При отсъствия само по основателни причини,когато клиентът е уведомил предварително, детето се таксува за дните, които е присъствало по официалната тарифа на РИН и остатъкът от сумата се възстановява.
 • се възстановява оставащата сума или в рамките на 2 седмици от края на пакета се взимат пропуснатите занимания.
 • Начин и срок на плащане: срокът на плащане е  3-4 дни преди началото на курса.
 • Детайли за плащане по банков път:
  BIC:UBBSBGSF
  Разплащателна сметка BGN: BG68UBBS88881000645741
  Основание: Планинска занималня за … (име на дете) и начална дата на програмата. .

 Общи условия за участие в планинска занималня, организирана от РИН-СПОРТ:

 1. На участници, които се откажат от планинска занималня, поради заболяване или други причини до 3 работни дни преди началната дата, се възстановява цялата сума.
 2. При отказ от участие в срок по-малко от 3 работни дни или неявяване след започване на курса, се удържат 30% от пакетната цена.
 3. При пропуснати занимания, детето се таксува за дните, които е присъствало по официалната тарифа на РИН и остатъкът от сумата се възстановява.
 • РИН-СПОРТ си запазва правото за промяна на цената при непредвидени и независещи от тях причини.

Отстъпки


5% отстъпка „приятели“ – групово записване за 2 или повече деца.

7% отстъпка всяко следващо записване в рамкиете на сезона за нови клиенти.

10% отстъпка за редовни клиенти – записани 3 или повече записвания през сезона.

20% отстъпка за второ дете – брат или сестра.

Спирки


Необходима екипировка и вещи за планината и града


ОБЛЕКЛО ПЛАНИНА- Сезонен анцуг,тениска, високи чорапи покриващи глезените,сезонни планински обувки,шапка според сезона и времето по преценка на родителите.
РАНИЦА- Сезонно яке,термос с вода или нечупливи шише с чаша за многократна употреба,блуза с дълъг ръкав,елек,резервни вещи за преобуване и обличане при намокряне/чорапи,маратонки,долнище,бельо/,при по-влажно време –дъждобран и гумени ботуши.

Облекло за града и плажа – Тениска, къси панталони, чорапи, сандали, шапка за слънце, раница с вещи според програмата и други вещи по преценка на родителите.

Минимална /максимална бройка на участниците – 16 /20 деца.

При извънредна епидемична обстановка се изисква спазването на някои противоепидемични правила:
-максималната бройка деца ,с която бихме могли да работим е 10,12 в група. При засилен интерес от страна на родителите,имаме възможност за разделяне на децата на повече групи с инструктор,а при лоши атмосферни условия имаме възможност за разделяне на групите в отделни помещения. При посещения на музеи и други обекти на закрито, групите ще се движат на смени.
-при предварително записване,задължително се изисква Декларация за взаимно информирано съгласие и споделена отговорност.
-При събиране на децата сутрин,привантивно ще се мери температурата и при на личие на температура над 37,4 градуса,децата ще се връщат.
-Задължителни стават и част от необходимите вещи-лично дезинфекционно средство за ръце,маска или шал,само за закрити помещения и транспорт.

Начин и срок на плащане:

срокът на плащане е  3-4 дни преди началото на курса.

Детайли за плащане по банков път:

BIC:UBBSBGSF

Разплащателна сметка BGN: BG68UBBS88881000645741

Основание: Планинска занималня за … (име на дете) и начална дата на програмата. .

 

Общи условия за участие в планинска занималня, организирана от РИН-СПОРТ:

 1. На участници, които се откажат от планинска занималня, поради заболяване или други причини до 3 работни дни преди началната дата, се възстановява цялата сума.
 2. При отказ от участие в срок по-малко от 3 работни дни или неявяване след започване на курса, се удържат 30% от пакетната цена.
 3. При пропуснати занимания, детето се таксува за дните, които е присъствало по официалната тарифа на РИН и остатъкът от сумата се възстановява.

 

 • РИН-СПОРТ си запазва правото за промяна на цената при непредвидени и независещи от тях причини.

Записване


Записването става на телефона даден за контакт или онлайн и важи само след обратно потвърждение от наша страна.

Обадете ни се или ни пишете:


Румяна Чальова – СКИ И ТУРИЗЪМ

[email protected]
GSM: 0887321129 – до 18 часа

Записването през електронната форма важи само след обратно потвърждение от наша страна!